Hőforrás

Hőforrás
A család + egy uncsitesó

2015. június 4., csütörtök

Luca 12. szülinapja és egyéb nyalánkságok

A szomszéd lakórésznél lomtalanítást tartottak, két teljesen jó Trek kerékpárt meg egy rollert hoztam haza. A kis rozsdán kívül semmi bajuk, egy kis csiszolás, festés, na meg olaj, zsír, és kész. Tele volt új dolgokkal a konténer. Az a baj, ha kikerül a szeméttelepre, már nem hozhatod el. (Gábor)

(Zita) Ismét jelen vagyok én is a blogbejegyzésekben :) A héten volt az utolsó izlandi nyelvtanfolyami órám ezen a kurzuson. Most végeztem az Icelandic 2 kurzust és folytatom majd a 3. résszel ősszel. Sajnos nyáron csak intenzív tanfolyam indul, heti 4x3 óra esténként és nem szeretném bevállalni, mert akkor egyáltalán nem lesz időm a gyerekekkel lenni. Folytatás ősszel. Az utolsó órára mindenki hozott valami érdekességet a saját hazájából, én pálinkát vittem és túrós pitét. Mindenkinek ízlett, a pálinkától jó kedvünk kerekedett és óra után folytattuk a beszélgetést egy pubban. Elcsíptük a Happy hour-t a bárban, ahol voltunk, így a sör féláron kaptuk. Ez azt jelenti, hogy 1000,-ISK (2000,-Ft) helyett csak 500,-ISK-be került fél liter nedű :) A tanárom egy nyelvészprofesszor, fiatal, még csak 33 éves és meleg férfi. Kellemes, jó hangulatú órákat tartott, szerettem. Lehet, hogy magánórákat veszek majd tőle, legalábbis gondolkodom rajta. A beszédet kellene gyakorolnom, sokat. Már szinte minden megértek, tehát a fejemben értem, összerakom a mondatokat, de megfogalmazni még borzasztóan nehéz. A nyelvtan pedig egyszerűen megtanulhatatlannak tűnik egyenlőre :) Na szóval, a pub után terveztük, hogy átmegyünk abba a melegbárba (KIKI), ahová szoktak járni, de sajnos zárva volt. Megbeszéltük, hogy valamelyik hétvégén elmegyünk táncolni együtt és jól érezzük magunkat!

Az osztály kitartó része

Jón Símon (a tanárom), én és Christy

Felirat hozzáadása

Most lett vége Luci szülinapi partijának. A lányokkal uszodában voltunk, befizettem minden osztálytársát (12-en voltak) és egy órát játszhattak a vízben. Itt a gyerekek 10 év fölött felnőtt felügyelet nélkül mehetnek uszodába, eddigre biztos úszótudással rendelkeznek. Csak összehasonlításképpen, az összes gyereknek 950 ISK-t fizettem, ez 1900,- forintnak megfelelő összeg, ezért itt az uszodázás tényleg olcsó kikapcsolódásnak számít.
Apró ajándékkal kedveskednek egymásnak a gyerekek a szülinapokon, van olyan is aki pénzt hoz (ez számomra elég furcsának tűnik és nem igazán tudom elfogadni). Sütöttem tortát de előtte hot-dog volt a menü :) A lányok nagyon kedvesek, támogatják egymást, segítenek egymásnak a tanulásban - főleg Lucán érzem ezt nagyon, most is hallottam ahogy tanították neki, hogy:
"Einn pylsa og margar pylsur!" ami magyarul annyit tesz, hogy "Egy hot-dog de több hot-dogok!" :)

A menü hot-dog volt pirított hagymával (pylsur med ötlum)


Luci 12 éves lett :)

A munkahelyemen minden rendben, átkerültem egy másik csoportba, hogy rendbe szedjem őket :) Négyen dolgozunk együtt, ebből két férfi - mármint fiatal fiú, mert mindketten 20 év körüliek. Sajnos egyikük nem oda való, lusta, és ami a legrosszabb talán, buta. Küzdünk vele, mert tudjuk, hogy együtt csak úgy lehet hatékonyan dolgozni ha mindenki kiveszi a részét a munkából. Kezdünk összerázódni és megkértem őket, hogy legyenek hozzám türelemmel, mert a héten már próbálok csak izlandiul beszélni :) Ha gyorsan kell mondani valamit még az angolt használom, de a gyerekekkel kizárólag izlandiul beszélek. Olyan őrülten hasznos mondatokat tudok már, mint :"Ne vedd el! Add vissza! Kakiltál már? Kérsz még zabpelyhet? Ne üsd! Ne lökd el!" :)

Júliusban zárva lesz a bölcsi, itthon leszünk a gyerekekkel, biciklizünk, sátrazunk és kiélvezzük a nyarat :) Luci a barátnőjével egy sziklamászó táborba megy egy hétre, reggel mennek és este jönnek. Összebeszéltek, hogy szeretnének együtt menni egy hétre és mi nagyon örültünk neki, hogy ennyire feltalálja már magát. Megbeszéltem a gyerekekkel, hogy a nyári szünetre írunk egy tanulási tervezetet, és egyik nap angolul, másik nap izlandiul tanulunk egy picit. Muszáj sajnos erőltetni egy kicsit, mert a nyár annyira hosszú, hogy eléggé kiesnének a nyelvgyakorlásból. Bár tervezem, hogy a barátokkal tartjuk a kapcsolatot és visszük őket magunkkal, hogy beszéljenek, beszéljenek és beszéljenek.



2 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Csak eljutok végre ide is. :) Én az a Zita vagyok, akinek Zita írt a püré magazinos írása alá még mielőtt jöttetek. Úgy szeretnék veletek találkozni majd, megejthetnénk egy összeröffenést valamikor. Nem tudom, hogy az email címem látjátok-e miután kommentelek, ezért ideírom: majorzita[kukac]google.com. Írjatok! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés