Hőforrás

Hőforrás
A család + egy uncsitesó

2014. december 31., szerda

Karácsonyi készülődés és az ünnepek

Elteltek az ünnepek! Kellemes élményeket és ismerősöket szereztünk ez alatt a bő 1 hét alatt.
A gyerekeknek az iskola befejeződött 19-én, pénteken ugyanúgy, mint Magyarországon. Örültek neki, bár azt kell mondanom, hogy a december nyugalomban telt az iskolában, tulajdonképpen készülődtek a karácsonyra és jól érezték magukat :) Somáék az alábbi dolgokat készítették az iskolában technika órán:

Ők vágták félbe a fát, vágták ki a gyertyák helyét


Fémfűrésszel kellett körbevágni és felragasztani, majd lekenni olajjal a fát
Én, mivel még új vagyok a munkahelyemen, dolgoztam 22.-én és 23.-án is, bár megcsappant gyereklétszámmal. A kolléganőim hazamentek (volt aki Lengyelországba, volt aki Dániába), ezért csak páran dolgoztunk, de elegen voltunk a gyerekek ellátásához. Már kezdenek kötődni hozzám, megismernek és ez jó érzés. Így már sokkal jobb és könnyebb nap mint nap bemenni dolgozni, hogy már nem idegenkednek tőlem a gyerekek :)

Elkezdtünk készülődni a karácsonyra ételekkel, süteményekkel is. Bejglit is sütöttünk, amihez a mákot az egyik lengyel kolléganőm segített beszerezni a lengyel boltból, ahol mindent megvehetsz viszonylag jó áron. Mákot hozott nekem dobozban, előre beízesítetten. Lehet mákot kapni kilóra is, de mivel egyenlőre nem tudom ledarálni, ezért ez a megoldás bizonyult szerencsésnek. Az íze nagyon finom volt,  egy kicsit marcipános beütéssel :) Ajándékba narancslekvárt készítettünk új ismerőseinknek, barátainknak. Szerettünk volna kedveskedni nekik egy kis figyelmességgel, szerencsére sikerült. Mindenki nagy örömmel fogadta a kis ajándékot és remélem már el is fogyasztották.
Luciékkal mézes sütit is gyúrtunk. Itt nem találtam mézes fűszerkeveréket, szóval nekem kellett összeállítanom egy finom fűszert hozzá, de sikerült!! Mindenkinek ízlett. A boltokban lehet kapni előre begyúrt tésztát (pizzatésztát, mézeskalács tésztát, kókuszos keksz tésztát..), szóval nem sokat kell tenniük otthon az embereknek, csak kinyújtani és betenni a sütőbe. Nekem ez elég furcsa, főleg mert drágább, mintha otthon begyúrnák (30 dkg tészta kb. 400 KR, ami kb. 800,-Ft-nak felel meg), egy biztos, hogy időtakarékos.





Narancslekvárt is készítettünk :) 



Gábor kapott a munkahelyén az utolsó napon egy karácsonyi csomagot. Lefotóztuk, hogy el lehessen képzelni a báránycombot, amit beletettek :) Ez lett végül a karácsonyi ebédünk része. Ehhez még adtak egy kétszemélyes ebédmeghívást is a szálloda éttermébe. Én a karácsonyi dobozomat alig tudtam hazacipelni. Abban is volt hús, kávé, csokoládé, sajt, hal, szalonna és különféle finomságok. Úgy látszik, itt ez a szokás, szinte mindenki kapott, akivel beszéltünk. A gyerekek is kaptak egy-egy szép könyvet a bölcsitől, sajnos izlandiul van de legalább van cél, amiért tanulni kell :)


Azért arra is van időm, hogy néha elmenjek sportolni, sajnos a kép elég homályos (Soma fiam készítette) de azt lehet látni, hogy milyen nagy hónak örülhettünk karácsonykor :)


A gyerekek nagyon élvezték a havat. Mivel tavaly otthon nem esett, ezért most egyfolytában kint játszottak. Hóembereket (Olafokat) építettek, hógolyó csatáztak vagy csak egyszerűen élvezték a hóesést.




Karácsony napján (24-én), reggel neki kezdtünk a fa díszítésének. Mivel az összes díszünk Magyarországon maradt, ezért főleg saját kézzel készült díszeket használtunk és természetesen volt szaloncukrunk (amit anyósom küldött Mo.-ról), amit a fára akaszthattunk. A fiúk főztek, mi lányok pedig díszítettünk. A karácsonyi menü báránycomb volt, megsütve, mazsolás rizzsel és sült ananászkarikákkal. Mivel itt a nap 10:30 körül kel, még sötétben kezdtünk neki a fa díszítésének. A gyerekek elkezdtek gondolkodni azon, hogy vajon itt mikor érkezik a Jézuska. Mivel sokkal északabbra vagyunk, ezért korábban érkeztek az ajándékok :) Este pedig bementünk sétálni a városba, élveztük a kivilágítást és a friss levegőt. Északi fényt is láttunk, úgy látszik szerencsések vagyunk :) A családdal is sikerült beszélnünk, furcsa volt így távol tölteni egymástól az ünnepeket. A skype-nak köszönhetően azonban majdnem úgy éreztük, mintha együtt ünnepeltünk volna.


Még dédimamával is sikerült beszélnünk Karácsony reggelén. Nagyon örült neki, szinte el sem hitte :)

      









Hallgrímskirkja

A Harpa (kulturális központ) ünnepi fényben



Karácsony másnapján kimentünk a tengerparti focipályára jásztani. Szeles, hideg idő volt, de a gyerekek nagyon élvezték a meccset. Előző hétvégén vendégségben jártunk egy magyar családnál, ahol az anyuka magyar, az apuka spanyol és van 4 gyerekük. A gyerekek ugyanannyi idősek, mint nálunk, szóval ez elég szerencsés barátkozás szempontjából. Tőlük kaptuk ajándékba azt a cipőre erősíthető, szögecses, gumis szereléket, amit a talpadra ráhúzva simán gyalogolsz bárhol, bármilyen jeges, havas időben. Kipróbáltuk őket és tényleg nagyon praktikus. Az elmúlt egy héten sokszor szükség volt rá. 









Kötőklub alakult nálunk az ünnepek alatt :) Mindannyian elkezdtünk kötni, jó áron lehet kapni tiszta gyapjú fonalakat és ráadásul most leértékelés van. Szóval bevásároltunk és rákattantunk. Bent a jó melegben üldögélni és kötögetni a gyerekek társaságában mindennél többet ér :)


Ez a mintát most tanultam, bár sohasem voltam egy kötőzseni :)
Borka fejpántja készül
                                   

Luci az új E-book olvasójához köt tokot, a másik pedig egy sál lesz valamikor :)
Játszóterezés.....
Az iskola január 5.-én kezdődik és nekem is akkor kell mennem dolgozni. Gábor az ünnepek alatt végig dolgozik, szerencsére sok munka van a szállodában. A gyerekekkel usziba megyünk, korcsolyázni voltak és próbálunk minden napra olyan programot csinálni, amiben van pihenés is és szabad levegőn töltendő idő is.
Ma este van szilveszter, meghívást kaptunk egy magyar családhoz 3 másik magyar családdal együtt, oda megyünk. Készítünk tojás salátát, svéd gomba salátát, sajtos rudat és valami édességet. Kíváncsian várjuk mit tartogat új életünk, új éve! Melybe reményekkel telve és újult erővel lépünk át.

Mindenkinek kívánunk sikerekben gazdag és boldog új évet :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése