Hőforrás

Hőforrás
A család + egy uncsitesó

2014. december 16., kedd

Az első két hét a bölcsiben - élmények, tapasztalatok

Ez a hét már a harmadik, amit az új munkahelyemen töltök, a bölcsiben. Most kezdem igazán jól érezni magam az új helyen, miután sikerült megtanulnom a hétköznapi rutint.
Az első héten minden este már 9-9:30-kor aludtam, mert annyira elfáradtam. Nem is annyira fizikailag, mint inkább szellemileg. Egész nap figyelek arra, amit a többiek mondanak és próbálok minél többet megérteni és tanulni.
Reggel 8-4-ig dolgozom, akkor bezár a bölcsi, szóval tovább nem maradhatunk :) Ebben benne van egy 15-20 perces kávészünet és egy órás ebédszünet. Szóval azért nem fárasztjuk ki magunkat teljesen, így marad másra is energiám és időm :)
A napi beosztás a következő:
1.) 8-9-ig érkeznek a gyerekek és reggeliztetjük őket. Minden reggel zabpelyhet kapnak vízben főzve, sóval. Nem tartozik a kedvenceim közé, de ők nagyon szeretik. Azért főzik vízben, mert nagyon sok gyerek allergiás a tejre, vajra és más tejtermékre, így ők is megehetik.
2.) Utána közös játék, éneklés és egy fél órát négyes csoportokban töltenek a gyerekek a saját dadus nénijükkel. Nekem még nincsenek gyerekeim :) de remélem hamarosan kapok párat. Játék után peluscsere és készülődés az ebédhez, ami 10:45-kor van. Változatosan esznek, heti 2x biztosan halat, ma brokkoli krém leves volt, ottsült zsömlével. Aki még éhes volt, annak lehetett még repetázni paradicsomszószos tésztát, ami a tejérzékenyeknek készült. Körülbelül fél órát ebédelnek a takarítással, átöltöztetéssel együtt, utána pedig alvás.
3.) Vannak, akik kint alszanak babakocsiban (ha fúj, ha esik - na ma a viharban engedményt kaptak és bent az előtérben aludhattak a babakocsiban), vannak, akik bent a babakocsiban és vannak, akik a hálószobában. Az egyik játszószobát átalakítják alvószobának, ahol lerakunk a földre pici szivacsokat, plédekkel és mint egy nagy gyerekkupac mindenki hozzábújik mindenkihez és úgy alszanak el. A dadusok befekszenek közéjük és mintha az anyukájukkal aludnának, hozzánk bújnak :) Amikor a gyerekek alszanak, akkor van nekünk ebédidőnk és felváltva figyelünk rájuk. Mi is azt esszük, amit ők, ha nem tetszik lehet vinni bármit, de eddig mindig finom volt az ebéd.
4.) Alszanak kb. fél 2-ig, utána uzsonnázás és közös játék addig, amíg a szülők meg nem érkeznek. Az uzsonna mindig gyümölcs (banán, alma, dinnye stb.), utána kenyér kaviárral, sajttal, vajjal, májkrémmel. Az utolsó óra telik a leglassabban, ők is türelmetlenül várják már a szülőket.
A kolléganőim nagyon kedvesek és segítőkészek. Mindenki szimpatikus és az ovi egy nemzetközi beosztott gárdával dicsekedhet. Vannak kolléganőim Marokkóból, Litvániából, Szerbiából és Lengyelországból. Ja és van egy dán kolléganőm is, vele találtam meg legjobban a hangot egyenlőre. Tehát szinte mindenki tanulta az izlandit és nem az anyanyelve, így értik, min megyek most keresztül és talán ezért is türelmesek velem :)
Ez a bölcsi azoknak a szülőknek van, akik ide járnak az állami egyetemre. Mivel a bölcsi is egy nagy kollégiumi apartmanház alján van, ezért nagyon kényelmes a szülőknek beadni a gyerekeket és elmenni suliba. Itt tudnak bérelni az egyetemtől lakást vagy lakrészt olcsóbban, mint a városban. Van, hogy mindkét szülő de az is előfordul, hogy csak az egyik szülő tanul, a másik dolgozik. Egyedülálló szülőknek 35.000 KR/hó, a házaspároknak 55.000 KR/hó a bölcsi díja. Nem tudom ez mennyire drága itt Izlandon, mivel a többi bölcsinek nem tudom a díját.
Megkaptam az adószámom, így most már várom a munkaszerződésem a bölcsitől. Nem érzem igazán munkának az itt töltött időt és egyedül azt érzem, hogy sokkal könnyebb lesz amikor már beszélem a nyelvet.
A gyerekekhez sokszor beszélek magyarul, de őket ez egyáltalán nem zavarja. Énekelek is, amit kifejezetten élveznek, fogékonyak az újra. Amit megtanulok izlandiul, azt próbálom izlandiul mondani, mesekönyveket nézegetünk és így könnyen megtanulom például az állatok nevét :)
Még sajnos nem tudtam képeket készíteni, de ígérem teszek majd fel párat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése