Hőforrás

Hőforrás
A család + egy uncsitesó

2014. november 17., hétfő

Első hét az iskolában, élmények

Eltelt az első hét, tele élményekkel. Azt kell mondanom, hogy a gyerekek sikeresen vették az akadályokat az új környezetben. Mindenkit elvittünk, bekísértünk, körbemutattunk és útjára bocsátottunk. Egy kicsit mások által irigyelt "időutazáson" lettek túl egy délelőtt alatt, mivel Borka 3. osztályból 4.-be lépett, Luca 5. osztályból 6.-ba, Soma pedig 6. osztályból egyből 8.-ban kezdett :))

Soma iskolája

Első nap amikor Borka végzett a suliban

Luca első napja után, boldogan

Hétfőn Somával kezdtünk reggel 8-kor az iskolában. Ő már a "nagyok" iskolájában kezdett, ahová a 2001-1998 évben született gyerekek járnak. Bementünk reggel, de az iskola teljesen üres volt, kiderült, hogy itt 8:30-kor kezdődik a tanítás. A gyerekek nem kapkodják el a bemenetelt, elég ha pontban fél kilenckor ott vannak. Nagyon kedvesen fogadtak, körbevezettek az iskolában, megmutatták az ebédlőt, a színháztermet (mert olyan is van külön, a lányoknál is), az ebédlőt és a tantermeket. Az osztályban bemutatták Somát, elmondták, hogy nem beszéli a nyelvet, szóval segítsenek neki elboldogulni az első napon. 19 gyerek van az osztályban, mindenki nagyon segítőkész. Terelgették, segítették Somát az első nap. Délelőtt 10-kor zabpelyhet kapnak térítésmentesen, minden gyerek. Választhatnak a feltétek közül: nádcukor, mazsola, tej vagy minden egyben :)

Ebédre hétfőn és szerdán halat esznek és kitolnak egy nagy asztalt, olyat kell elképzelni, mint egy svédasztal és a gyerekek annyit szednek, amennyit szeretnének és abból, amiből szeretnének. Mindig van bőségesen zöldség, gyümölcs és krumpli vagy rizs. Eddig csak jót hallottam a kajáról, Soma mindig elégedett vele. Ma is mondta, hogy 3x evett halat, túrót (ami állítólag nagyon finom volt) és sok zöldséget és gyümölcsöt mellé. Azóta is nagy kedvvel és izgalommal várja a reggeleket és a sulit. A nyelvi különbség őt egyáltalán nem viselte meg, mutogatnak, németül próbálkoznak addig. Amíg a többieknek izlandi vagy dán órájuk van, addig vele külön foglalkoznak. Saját kis könyve van, amiből tanul. Második napon kapott egy IPAD-et saját használatra erre az évre, hogy itthon is tudjon gyakorolni. Nem kellett aláírni semmit, nem kértek "cserébe" semmit. Egyszerűen így segítik a gyerekeket. Egyik osztályfőnöki órán bejött a tanár 19 IPAD-el és mindenki filmet nézett a központi számítógépről. Utána azon dolgoztak. Na ez nagyon tetszik Somának :)

Tanulunk együtt

A lányokat 10-re kellett bevinnünk, őket is körbevezették és bemutatták az osztálynak. Az osztályfőnökök nagyon kedvesek, figyelnek rájuk. Borka osztálytársai névkártyát készítettek, hogy Borka tudja a neveket. Már első nap úgy jöttek haza, hogy nekik nagyon sok barátjuk van :) Ennek örültem nagyon. Ők is mutogatnak és rajzolnak egymásnak. Luca osztályában van egy kislány, akinek az apukája német, ezért ők tudnak egymással németül beszélgetni. Az ő osztálytársai minden tárgyra az osztályban felragasztották, hogy mi a neve izlandiul, hogy Luca tudja mi mit jelent. Sokat segítenek nekik. Luca tanul izlandiul a többiek pedig tanulnak magyarul. Nagyon vicces, egymást tanítják. Az ő iskolájukban is finom az ebéd, minden iskolában helyben főznek. Itt nincs központosítva az iskolák étel ellátása. Minden friss és figyelnek a sok zöldségre.

Múlt héten megtörténtek az első edzések is. Soma focizni volt (többiek mutogattak, kiabálnak neki: Szoma, Szoma!!), Luca kosárlabdázni (négy osztálytársa is jár vele), Borka pedig úszni (ma 1 km-t úsztak!!). Nagyon tetszett mindenkinek. Edzések heti 4x vannak, általában 1-1.5 órában. Szeretettel fogadták a gyerekeket az edzéseken, ők pedig figyeltek, utánozták a többieket és szépen teljesítettek.

Soma pirosban

Passzra várva

Az uszi előtt

Borcsi pinkben :))

Úszás közben


Délután 5 órakor az usziban

Csúszdák

Egy meleg beülő, ebből van legalább 5-6 minden usziban


Az órarendjük nem túl feszes, sok a pihenéssel, játszással töltött idő. Minden nap van 20 perc szabad olvasás, beillesztve a tanórák közé. Az udvaron nagyon sok időt töltenek, és persze az osztályban sincs nagy követelmény. Itt az a lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát. Persze ez sem mindig jó és nem értek teljesen egyet, de úgy gondolom, hogy hosszú távon ezek a gyerekek is megállják az életben a helyüket, csakúgy mint azok, akik szigorban nevelkednek.
Hetente járnak úszás órára is, ez ingyenes, benne van a tanmenetben.
Estére azért kifáradnak, bár itthon át kell velük nézni a szavakat, hogy azért ne lazulják el a tanulást.

Lucának hétvégén, iskolán kívüli programot szervezett pár szülő és elmentünk egy mászóklubba, ahol a gyerekek falat másztak, utána közös pizzázással zárták a programot. Én addig a szülőkkel beszélgettem és nagyon kedvesek voltak. Az osztályba több nemzetiségű gyerek is jár, ezért ez itt nem furcsa, ha valaki egy másik kultúrából jön. Szívesen fogadják. Most tudtam meg, hogy Lucinak holnap a kosáredzésen buli lesz délután, tehát holnapi program: süti készítés :)

Luca középső sor jobbról a második :))


Minden 18 év alatti gyereknek jár egy úgynevezett szabadidő kártya amit egy évre kapnak (25.000,-ISK értékben) és ezt a szülő osztja be, hogy sportra vagy zenetanulásra költi-e. Ez azért van így, hogy annak a gyereknek is legyen lehetősége tanulni és sportolni, akinek a szülei anyagilag nem engedhetik meg maguknak, ezzel is csökkentve a családok közti különbséget.

Az én munkakeresésemről és további kalandjainkról később. Első futásomat is megejtettem a tengerparton, pár képet felteszek arról is. Csatolok még képeket, csak hogy irigykedhessetek :))))

Reykjavík madártávlatból

Anyukámmal

Luci selfie

Szupi háló fotel a parton

Egy kis napozás is belefért


Az első futás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése