Hőforrás

Hőforrás
A család + egy uncsitesó

2014. szeptember 1., hétfő

Barátok, munka, vulkán

Szabadtéri crossfit pálya
Szomorkodhatnék. Akár.
Még nem jelzett vissza senki a beadott önéletrajzokkal kapcsolatban.
De nem teszem. Még csak a második hét telt el.
Ma felpiszkálom őket, ímélezős,  "Na mért nem vesztek fel dolgozni magatokhoz?" üzemmódban.
Nem sietnek el semmit, az biztos. Nem fontos ez itt, úgy érzem.
Egy a fontos: élni és élvezni a saját életed, a saját tempódban.
Nyugi van. Már megéri.
Közben még beadok (mármint önéletrajzot), bejárom bringával a várost, a tengerpartot, úszok, edzek (nagyon jó helyeket találtam, lásd fotó),
jókat eszek és vegyes izlandi-angollal társalgok a szállásadómmal.
Igazi hétvégi programként grilleztünk Beloéknál (új ismeretség + 4 fő: Zsuzsa, Pisti és a gyerekek: Beni és Lili), Zolival pedig belekóstoltam a reykjavíki éjszakai életbe. Újdonsült itteni barátaim figyelmesek és előrelátóak. Már gyűjtögetik az ötleteket és a bútorokat: Hogyan lehet könnyebbé tenni az itteni kezdésünket?
Igen, kezdésünket. November 6. a nagy nap. Visszakapom a családomat. (egy feleség, 3 gyerek, egy nagyi, 5 bőrönd, két kerékpár) Jó katona módjára vágom a centit, és előkészítem a terepet. Hiszen ezért vagyok itt. Lakás (bérlés), iskola stb.
Sjúkranuddari. Így hívnak. Gyógymasszőr. Én lehetek a 22. az országban. Csak még a licencemhez kellenek igazolások otthonról. Persze azért nem egyszerű a sztori, de remélhetőleg pár hét múlva a megszerzett engedéllyel dolgozhatok egészségügyben, ami megbecsült és jól fizetett. Értésemre adták, hogy mindenképp meg kell tanulnom izlandiul. Nem kérdés. A kérdés az, hogy most kezdjek el egy tanfolyamot vagy ha megvan a kennitalám. Ugyanis kennitala (személyi szám?) nélkül dupla annyiba kerül. Döntés: marad az online kurzus az első hetekben és az itthoni gagyogás Birnával.
Barbardunga. Ilyen neveket kell megtanulnunk a sajtóból. Kitört. Kétszer. Beindult a vulkánturizmus. 50.000.- koronáért viszik a kíváncsi fotózós jóembereket repülőgéppel a vulkán fölé. Messze van a fővárostól, a láva megjelenését megelőző rengéseket sem éreztük (Richter skála 5,1). Egyébként földrengés esetén biztonságosabb a házban tartózkodni, 7-esig bírják az épületek. Azon kívül, hogy ésszerűen kezdenek el cselekedni, semmiféle izgatottságot nem észlelek az embereken. A nagyobb lakott helyek nem is a földrengéses területeken találhatók.
Először azt hittem a szomszéd templom zenél, de nem, az iskola csengője hívja a gyerekeket órára. Már egy hete tanítás folyik, viszont májusban már nyári szünetük van a kölköknek. Skandináv rendszer, nem terhelik le a fiatalokat annyira és az iskolákban életre nevelnek.:-)
Jó lesz itt nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése